Oedeemfysiotherapie

Oedeem

Oedeem is een ophoping van vocht in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.

 

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Hierbij verdwijnt het vocht niet of nauwelijks na een nachtje slapen. Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of door bestraling.

 

De oedeemfysiotherapeut

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, dit kan bestaan uit:

  • algemene oefeningen.
  • ademhalingsoefeningen.
  • specifieke oefeningen die zijn gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

 

Lymfdrainage

De fysiotherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst hij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of om te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

 

Samenwerking met andere zorgverleners

Onze oedeemfysiotherapeut werkt ook nauw samen met andere zorgverleners, zoals oncologen of chirurgen.

 

Oedeemfysiotherapie in Hengelo Gelderland

Voor oedeemfysiotherapie in Hengelo Gelderland kun je terecht bij Janssen van Dijke Fysiotherapeuten, gevestigd in het Medisch Centrum Hengelo:

Kampstraat 2
7255 XC Hengelo (GLD)
0314 – 625 150

 

Behoefte aan oedeemfysiotherapie?

Wil je een afspraak maken met onze oedeemfysiotherapeut of heb je een vraag? Stuur haar dan een e-mail of bel 0314 – 625 150.

Onze oedeemfysiotherapeut: