Voorste kruisband revalidatie vlog #1

Fysiotherapeut Wouter van den Berg heeft zijn voorste kruisband afgescheurd. Dat is een veel voorkomende en zware blessure aan de knie. Hij probeert hiervan te herstellen zonder operatie. Volg Wouter tijdens zijn revalidatieproces en bekijk nu zijn eerste vlog! Onder de vlog kun je meer informatie lezen over de voorste kruisband!

 

Wat doet een voorste kruisband?

De knie wordt gestabiliseerd door zowel spieren als banden in en rondom de knie. Deze banden geven extra ondersteuning. Deze banden worden weer ondersteunt door de spiergroepen rondom de knie en in de keten (enkel/heup/romp). De voorste kruisband geeft ondersteuning bij het naar voren en binnen bewegen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen.

 

Hoe scheurt een kruisband af?

Het (gedeeltelijk) scheuren van een kruisband kan op verschillende manier ontstaan. In bijna 70% van de gevallen gebeurt dit zonder dat er een contactmoment is met iemand anders. De voorste kruisband kan op een aantal manier onder spanning komen te staan, maar de beweging is meestal een combinatie van een buiging van de knie met een rotatie naar binnen toe. Als er teveel spanning op de kruisband komt scheurt deze af.

 

Wat zijn de gevolgen van een voorste kruisband ruptuur?

De gevolgen van het afscheuren van een kruisband verschillen per persoon. In eerste instantie reageert de knie vaak met zwelling en beperking in het buigen en strekken. Daarnaast kan de knie minder stabiel zijn in het dagelijks leven of met het sporten. Soms ervaren mensen dat ze op een aantal momenten door de knie zakken. Toch zijn er ook mensen die, na training, geen verminderde stabiliteit van de knie ervaren.

 

Wat zijn de opties bij het afscheuren van een kruisband?

Een beschadigde kruisband heelt niet meer vanzelf. Als de stabiliteit van de knie dusdanig verminderd is dat iemand in de acute fase meer dan 2x keer door de knie zakt en iemand weer een wens heeft om een (contact)sport uit te voeren, kan er gekozen worden voor een operatie waarbij de kruisband weer hersteld wordt. Een andere optie is het op trainen van de knie zonder operatie. Dit is een keuze die Wouter nu gemaakt heeft.

 

Hoe lang duurt de revalidatie?

De revalidatie na een voorste kruisband reconstructie duurt vaak tussen de 9 en 12 maanden. Hierbij is het vooral belangrijk dat de functie van de knie voldoende is om aan de vraag van de belasting te kunnen voldoen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het belangrijk is dat de geblesseerde knie op 95% van de mobiliteit, kracht en stabiliteit is van de niet-geblesseerde knie. Er is vanuit de literatuur veel minder bekend over de revalidatie na een voorste kruisband letsel zonder operatie. Wij gaan er vanuit dat dit minimaal 6 maanden kan gaan duren, waarbij uiteindelijk de functie van de knie gelijk moet zijn ten opzichte van de andere zijde.

 

In de volgende vlog wordt meer ingegaan op een aantal verschillende oefeningen en ook wat de aandachtspunten zijn tijdens het trainen.