Voorste kruisband revalidatie vlog #2

Fysiotherapeut Wouter van den Berg heeft zijn voorste kruisband afgescheurd. Dat is een veel voorkomende en zware blessure aan de knie. Hij probeert hiervan te herstellen zonder operatie. Volg Wouter tijdens zijn revalidatieproces en bekijk nu zijn tweede vlog! Onder de vlog kun je meer informatie lezen over deze fase van zijn herstel.

De eerste periode na een voorste kruisband scheur of vervanging

Wanneer de knie met een voorste kruisband scheur te maken krijgt of wanneer de voorste kruisband vervangen is, is de knie aan het begin erg zwak en kwetsbaar. In de eerste 3 weken na het trauma moet de knie herstellen van de ontstekingsreactie (dik, pijnlijk, beperkt in bewegen, onzeker). In de drie weken erna moet de knie rustig worden en komen de functies langzaam terug. Bij Wouter heeft die eerste periode wat langer geduurd, met name omdat de zwelling in de knie  te veel aanwezig bleef. Deze situatie was te zien in de eerste vlog.

 

Het opbouwen van de functie

Nu deze periode voorbij is, ligt de aandacht bij het opbouwen van de functie. De pijn is meestal minimaal of niet meer aanwezig en de beweeglijkheid is toegenomen tot (bijna) volledig. De aandacht in deze fase ligt bij het opbouwen van de spierkracht en het verbeteren van vertrouwen in stabiliteit. Voorbeelden van oefeningen die daarbij geschikt zijn, kun je zien in de tweede vlog. Het zijn oefeningen met uitdagingen in balans en krachtoefeningen. Daarbij niet je denken aan alleen geïsoleerde krachtoefeningen zoals op apparatuur, maar ook aan ketenkrachtoefeningen zoals met een halterstang of andere meer functionele oefeningen. Het doen van oefeningen wordt in deze fase vaak ook als leuker ervaren. We zijn nu zo’n 3 maanden onderweg.

 

In de volgende fase (en vlog) gaan we de eerste testronde doen om objectief te meten hoe de knie eraan toe is. Hou deze website of onze Facebook pagina dus in de gaten!