Waarom zwangerFit


Zwangerschap heeft meer impact op het leven van een gezonde vrouw dan welke andere fysiologische belasting dan ook. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de zwangerschap, de bevalling en het herstel daarna, beter verloopt  bij een goed getraind lichaam. Hierdoor kunnen klachten en fysieke ongemakken rondom de zwangerschap worden voorkomen.

ZwangerFit wordt gegeven door fysiotherapeuten, die een aparte opleiding hebben gevolgd, of door een geregistreerde bekkenfysiotherapeut.

Wat houdt zwangerFit® in?

ZwangerFit is een eigentijdse, actieve cursus voor  vrouwen die zwanger of net bevallen zijn. Je hoeft niet  heel sportief te zijn, iedereen kan meedoen!

Je krijgt informatie en oefeningen om zo probleemloos  mogelijk je zwangerschap te kunnen dragen en om zo  goed mogelijk voorbereid te zijn op de bevalling.

Naast het werken aan conditie, behoud van fitheid, mobiliteit en vitaliteit kunnen de Zwangerfit-docenten ook tijdig zwangerschaps-gerelateerde problemen van het houdings- en bewegingsapparaat (gewrichten, spieren) signaleren. Laatste is natuurlijk belangrijk om latere problemen te voorkomen.

Voor wie is zwangerFit®?

Zowel de zwangere als de pas bevallen vrouw kan deelnemen aan ZwangerFit. Vanaf de 16e week van de zwangerschap tot aan de bevalling kan iedere vrouw meedoen aan de cursus.

Voordeel hiervan is dat de fitheid, conditie en spierkracht op niveau blijft.  Bovendien wordt er al vroeg in de zwangerschapsperiode preventief getraind met speciale aandacht voor rug-, buik- en bekkenbodemspieren.

Vier weken na de geboorte van de baby kan worden deelgenomen aan de lessen. Dit kan tot  9 maanden na de bevalling, al naar gelang van de behoefte van de cursist.

Intake

Er vindt een intake plaats bij iedere vrouw die zich opgeeft voor de ZwangerFit-cursus. Zo kan bepaald worden of de behoeften en verwachtingen van de cursist aansluiten bij decursus-inhoud. Dit om de cursus-inhoud te kunnen afstemmen op  behoeften en verwachtingen van de cursist. 

Cursusinhoud.

De cursus bestaat hoofdzakelijk uit actieve lessen en wordt onderverdeeld in 3 blokken.

Er zal gestart worden met een warming up en lichte fitheidsoefeningen ter verhoging van de conditie.

Daarna wordt er gericht getraind op versterking en coördinatie van de diverse spieren. Speciale aandacht zal er zijn voor coördinatie, stabilisatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem.

Hierbij worden basiselementen uit de fitness en aerobics gebruikt.

Uitganspunt is dat de training optimaal afgestemd is op het individuele niveau van de deelnemende vrouwen.

De lessen eindigen met een cooling-down, ontspanningsoefeningen en oefeningen voor de bekkenbodem en/of ademhaling.

Het programma gaat tevens samen met het geven van theorielessen. De partner is hierbij van harte welkom.

Het resultaat?

Een fit en gezond lijf, dat de periode tijdens en na de zwangerschap aankan!

Tijdstip en locatie?

De lessen zijn op maandagavond van 19.00 – 20.00 aan de Ambachtsweg 14 te Zelhem.

Kosten?

De kosten voor de cursus Zwangerfit (actieve plus therorielessen) bedragen 45 euro per maand. Sommige verzekeraars vergoeden gedeeltelijk ZwangerFit. 

Informatie?

Onze geregistreerde bekkenfysiotherapeute, geeft graag antwoord op uw vragen; valerie.vanhul@janssenvandijke