Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Home » Aandachtsgebieden » Etalagebenen

Etalagebenen

Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in de benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die je gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

Looptraining bij etalagebenen

De beste behandeling van etalagebenen is looptraining. Looptraining heeft het beste resultaat als je onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut (claudicatio therapeut) aan de slag gaat. Om pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.

Looptraining bij etalagebenen Claudicatio therapeut

Looptraining onder begeleiding van een claudicatio therapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. Onze claudicatio therapeut bespreekt je klachten en met name je (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Voor het vaststellen van je maximale loopafstand en conditie doe je een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen.

Altijd blijven lopen bij etalagebenen

Op basis van de resultaten van de looptest en je klachtenpatroon stelt de therapeut samen met jou een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken word je intensief begeleid. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en indien nodig aanpassing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en ga je zelfstandig trainen. Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Vraag je je af of wij iets voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact op met een van onze fysiotherapeuten in Zelhem of Hengelo (Gld).

Onze claudicatio therapeut

Janssen-van-Dijke-Fysiotherapeuten-Hengelo-Zelhem-Achterhoek-Lennard-Hendriks-400x400-1

Lennard Hendriks

Fysiotherapeut

Meer informatie

Afspraak Maken