Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Home » Aandachtsgebieden » Duizeligheid

Dit artikel is geschreven door fysiotherapeut Mariëlle Veldsink

1. Samenvatting duizeligheid

  • Duizeligheid komt in meerdere vormen voor, onder andere draaiduizeligheid en vestibulaire uitval
  • De oorzaak kan liggen in het evenwichtsorgaan of in de nek
  • De fysiotherapeut kan je helpen in het begeleiden bij de duizeligheidsklachten

2. Wat voel of merk je bij duizeligheid? 

Duizeligheid is een vervelende klacht die in verschillende vormen voor kan komen. Hierbij valt te denken aan draaiduizeligheid, een licht gevoel in het hoofd of duizeligheid die op komt spelen bij het bewegen van het hoofd in een bepaalde richting. Hierbij kun je als gevolg een verminderde balans en/of evenwicht ervaren.

3. Wat is de oorzaak? 

Duizeligheid kan onder andere komen door een stoornis in het evenwichtsorgaan of een verminderde beweeglijkheid van de nek. De oorzaak van draaiduizeligheid kan liggen in het evenwichtsorgaan. Deze kan door een eerdere ontsteking minder goed zijn gaan functioneren, dit heet vestibulaire uitval. Bij positieduizeligheid ligt de oorzaak bij het verkeerd liggen van steentjes in het evenwichtsorgaan die een verkeerd signaal doorgeven.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

4. Hoe ziet het onderzoek van de fysio eruit? 

De fysiotherapeut begint met een vragengesprek waarin jouw klachten worden uitgevraagd. Hierna wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd, waarna mits mogelijk direct de duizeligheid wordt behandeld.  

5. Wat kan ik nu al zelf doen? 

Zorg dat je in beweging blijft. Vermeid hierbij de bewegingen die de duizeligheid opwekken. Blijf ook rustig bewegen. Bij het maken van snelle bewegingen met het hoofd kan de duizeligheid opgewekt worden. Overleg met de fysiotherapeut wat verstandig is in je dagelijks leven.

6. Wat kan ik verwachten de aankomende periode? 

Tijdens het eerste consult met de fysiotherapeut word je geïnformeerd over de gemiddelde duur van de klacht, deze is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de soort klachten die je ervaart. De therapeut geeft je adviezen en eventuele oefeningen voor in de thuissituatie zodat er samen zo optimaal mogelijk aan het herstel wordt gewerkt. In het geval van draaiduizeligheid kunnen er manoeuvres worden toegepast, die vrijwel direct werken.

Draaiduizeligheid is goed te behandelen en verdwijnt meestal binnen een aantal behandelingen. Overige vormen van duizeligheid (bijv. vestibulaire uitval of acute duizeligheidsaanvallen) verschillen in duur, van dagen tot maanden.

7. Wanneer is het verstandig om hiermee (direct) naar de fysio te gaan? 

Vaak verdwijnen (acute) klachten van duizeligheid vanzelf binnen een paar dagen. Wanneer deze na een paar dagen niet verdwijnen kun je terecht voor het maken van een afspraak. Je kunt een afspraak maken met en zonder verwijzing van de arts.

Wanneer er andere symptomen bijkomen, zoals uitval in de armen en/of benen, moeite met praten of dubbelzien neem dan direct contact op met de huisarts.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.

8. Meer informatie

Voor meer informatie over duizeligheidsklachten kunt u terecht op ThuisArts.nl (https://www.thuisarts.nl/duizelig)

Afspraak Maken