Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Home » Specialisaties » Ademtherapie

Ademtherapie

Ademtherapie vindt vaak plaats op het moment dat er een vermoeden is van adem disregulatie (een afwijkende adem stijl). In basis weten mensen zelf niet hoe zij hun afwijkende adem stijl kunnen veranderen. 

Ademen is iets dat we continu doen vanaf onze geboorte, toch weten we zelf niet hoe we het best met onze ademhaling om kunnen gaan. 

Via een protocol dat de specialisten binnen Janssen van Dijke hebben ontwikkeld nemen we mensen mee in het proces van ademhaling. Wat gebeurt er als ik ademhaal en hoe staat mijn ademhaling in verhouding tot een optimale ademhaling? In zes behandelingen is het doel om jou zelfredzaam te maken zodat je kunt aanvoelen wat er gebeurt en op welke manier je hier vervolgens mee om kunt gaan. 

We gaan eerst samen met je aan de slag om de tools die je van ons krijgt toe te passen in eenvoudige situaties. Daarna leren we je ook hoe je kunt omgaan met je ademhaling in lastigere situaties (bijvoorbeeld tijdens het sporten of wanneer je onder druk staat). 

Ademtherapeut Remco van Reen geeft aan dat in basis iedereen grote vooruitgang boekt wanneer het protocol gevolgd werd. 

‘’Ademhaling is in basis erg simpel, echter denken we op de een of andere manier dat we hier zelf weinig mee kunnen. Mensen geven vaak aan dat ze tijdens het volgen van het protocol een inzicht krijgen waar ze de rest van hun leven mee vooruit kunnen.’’

Veelvoorkomende klachten bij ademtherapie

Voor welke klachten ga je langs bij de ademtherapeut? Therapeut Remco geeft aan dat hij veelal mensen behandeld met onderstaande klachten:

  • Kortademigheid
  • Benauwdheid
  • Druk op de borst (mensen die denken dat ze hart- of maagklachten hebben)
  • Het hebben van een opgejaagd gevoel 
  • Het gevoel weinig zuurstof te hebben
  • Mensen die het gevoel hebben dat ze hoge adem stijl hebben
  • Wanneer je het gevoel hebt dat je een te snelle ademhaling hebt
  • Moeite hebben met ademen tijdens het sporten (veel voorkomend bij kinderen)

Kosten ademtherapie

Ademtherapie valt onder de normale fysiotherapeutische behandelingen qua kosten en verzekering. 

Het door Janssen van Dijke fysiotherapeuten ontwikkelde protocol is vormgegeven aan de hand van zes behandelingen welke voor nagenoeg iedereen voldoende blijken. Wel wordt aangeraden om de zes behandelingen ook daadwerkelijk te volgen, het verleden heeft uitgewezen dat minder behandelingen vaak een minder goed effect teweegbrengen.

Ademtherapie komt vaker voor

Ademtherapeut Remco van Reen merkt dat patiënten die langskomen voor ademtherapie steeds vaker voorkomen binnen de praktijk.

Zo vaak zelfs dat er op dit moment binnen de praktijk van Janssen van Dijke fysiotherapeuten collega’s worden bijgeschoold op het gebied van ademtherapie. 

Vanuit huisartsen worden er geregeld mensen doorgestuurd voor ademtherapie naar Remco. Mensen met vage klachten als druk op de borst, benauwdheidsklachten, stress of onrust worden door de cardioloog onderzocht en daar komt dan uit dat er niets aan de hand is. Vervolgens komt de huisarts dan bij de ademtherapeut terecht, waarna de patiënt verder wordt geholpen door Remco.

Ontwikkelingen binnen ademtherapie

Ademtherapie zal door sommigen wellicht vergeleken worden met moderne methoden om de algehele weerbaarheid te verbeteren. Denk bij deze moderne methodieken bijvoorbeeld aan de Wim Hof methode. 

Echter dient de verbetering van de algehele weerbaarheid niet verward te worden met de ademtherapie zoals deze door ademtherapeut Remco van Reen wordt aangeboden. Ademtherapie bij Janssen van Dijke fysiotherapeuten is er in eerste instantie voor mensen welke al klachten ervaren zoals hierboven benoemd (bijvoorbeeld benauwdheidsklachten, onrust of druk op de borst). 

Ademtherapeut bij Janssen van Dijke

Janssen-van-Dijke-Fysiotherapeuten-Hengelo-Zelhem-Achterhoek-Valerie-van-Hul-400x400-1

Valerie van Hul

Fysiotherapeut

Meer informatie

Janssen-van-Dijke-Fysiotherapeuten-Hengelo-Zelhem-Achterhoek-Marielle-Veldsink-400x400-1

Mariëlle Veldsink

Algemeen fysiotherapeut

Meer informatie

Janssen-van-Dijke-Fysiotherapeuten-Hengelo-Zelhem-Achterhoek-Remco-van-Reen-400x400-1

Remco van Reen

Fysiotherapeut

Meer informatie

Overige specialisaties

Andere specialisaties dan ademtherapie bij Janssen van Dijke zijn onder andere algemene fysiotherapiebekkenfysiotherapiecorona revalidatiedry needlingechografiegeriatrie fysiotherapielongfysiotherapiemanuele fysiotherapiemedical taping (bij hooikoorts)oedeemfysiotherapie en sportfysiotherapie.

Afspraak Maken