Pijn in de bil
- Bilklachten komen vaak voor en zijn vaak het gevolg van een spier of gewrichtsprobleem
- Meestal ontstaan de klachten geleidelijk of door een trauma/val
- De oorzaak van pijn in de bil kan zijn van o.a. een overbelaste bilspier, of slijmbeursontsteking
- Belangrijk bij bilklachten is het vaststellen van de oorzaak door een fysiotherapeut
- Hierna kan er een gericht behandelplan opgesteld worden waarin adviezen en oefeningen opgenomen worden waar je zelf mee aan de slag kan
- De fysiotherapeut kan een goede inschatting geven hoelang de klachten kunnen duren en welke behandelingen nodig zijn
Deze pagina is geschreven door sportfysiotherapeut Inge Klein Koerkamp
Wat zijn de meest voorkomende klachten in de bil?
Mensen met pijn in de bil hebben vaak klachten bij lang zitten, traplopen, opstaan en sportactiviteiten. Klachten in de bil kunnen zeurend, stekend of trekkend van aard zijn. Bilklachten kunnen ook uitstralen naar de onderrug of het been. Hierbij kan er sprake zijn van een zenuwpijn.
Wat is de oorzaak?
Klachten in de bil kunnen verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld te gespannen bilspieren, een slijmbeursontsteking, een aanhechtingsprobleem van de hamstrings of een uitstralingspijn vanuit de heup of rug.
Bij gespannen bilspieren kan er door overbelasting of een verkeerde beweging en verhoogde spanning ontstaan op de bilspieren die spierklachten kunnen geven. Een overbelasting kan ontstaan door bijvoorbeeld sporten, tuinieren, veel traplopen of ineens meer belasten (dan voorheen gewend). Ook kan een misstap of opvangreactie spanning op de bilspieren geven.
De slijmbeurs zorgt ervoor dat de spieren soepel langs de heup bewegen. Door een val of overbelasting kan de slijmbeurs geïrriteerd raken en uiteindelijk gaan ontsteken waardoor veel pijnklachten kunnen ontstaan. Deze klachten bevinden zich vaak aan de zijkant van de bil/ aan de zijkant van het bovenbeen.
Ook kan de oorzaak van de bilklachten komen door een hamstring irritatie. Vaak komt dit tot stand door een uitglijder bij bijvoorbeeld glad weer of bij dansers waarbij veel rek op de hamstring komt.
Daarnaast kunnen bilklachten ook ontstaan door een bewegingsstoornis in de heup of rug door bijvoorbeeld slijtage.
Mogen wij je helpen bij klachten?
Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit
Binnen 1 minuut geregeld
Hoe ziet het onderzoek van de fysio eruit?
Bij bilklachten is het heel belangrijk dat er goed onderzoek gedaan wordt waar de klachten vandaan komen om op de juiste manier te behandelen. Er wordt gekeken naar de bewegelijkheid van de rug, heup, knie en enkel.
Daarnaast wordt er gekeken of er sprake is van triggerpoints of een verhoogde spanning in spieren rondom de bil/heup. Ook is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de houding en het looppatroon om te beoordelen of er hier sprake is van een bewegingsstoornis, wat de oorzaak kan zijn van de bilklachten.
Bilklachten kunnen door elke fysiotherapeut gezien worden. Indien noodzakelijk kan voor specifiekere behandeling/ onderzoek indien noodzakelijk door een manueel therapeut (als de oorzaak mogelijk in de rug zit) of sportfysiotherapeut (als de klachten mogelijk door sporten komen) behandeld/ gekeken worden. Dry needling wordt vaak ingezet als onderdeel van de behandeling van bilklachten.
Wat kan ik nu zelf al doen aan de bil klachten?
Bij bilklachten is het belangrijk om duidelijk te hebben welke houdingen, bewegingen of activiteiten pijn doen. Het is belangrijk dat de klachten zo min mogelijk getriggerd worden totdat een fysiotherapeut heeft gekeken waar de klachten vandaan komen en advies kan geven over wat beter wel en wat beter niet te doen.
Wat kan ik verwachten de aankomende periode?
Naar aanleiding van het onderzoek wordt er een behandelplan opgezet om het herstel te bevorderen. Hier zal je zelf ook een actieve rol in hebben. De fysiotherapeut zal je behandelen waarna je tussendoor thuis met oefeningen aan de slag kunt om zo optimaal te herstellen van de klachten.
Wanneer is het verstandig om (direct) naar de fysio te gaan?
Als je niet goed weet waar je klachten vandaan komen en de klachten herstellen niet binnen twee weken, dan is het verstandig om een fysiotherapeut in te schakelen om de klachten te beoordelen. Hier kan je je voordeel uit halen doordat de fysiotherapeut al gerichte oefeningen en behandelingen meegeeft waardoor het herstel bevorderd wordt.
Meer informatie over pijn in de bil
Lees verder op onze klachtenpagina, wanneer je meer wil lezen over andere aandoeningen of klachten. Meer informatie over de fysiotherapiepraktijk vind je hier.
Afspraak maken
Maak een afspraak, we helpen je graag verder.
We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.