Wordt fysiotherapie voor volwassenen vanuit de basisverzekering vergoed?
Volwassenen met alleen een basisverzekering moeten in elk geval de eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) zelf betalen. Daarna worden de behandelingen alleen uit de basisverzekering vergoed als de aandoening op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. Heb je last van urine-incontinentie? Dan krijg je de eerste 9 behandelingen van bekkenfysiotherapie vergoed.
Wat staat er op de chronische lijst?
Op de lijst met chronische aandoeningen, die is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, staan aandoeningen waarvan de fysiotherapeutische behandeling na de eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet daarbij denken aan aandoeningen van het zenuwstelsel, spierziektes en aangeboren afwijkingen.
Wanneer is het handig een aanvullende verzekering voor fysiotherapie af te sluiten?
Of je een aanvullende verzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van je huidige zorgbehoefte en het risico dat je loopt op een aandoening. Ben je gezond en doe je niet aan risicovolle sporten? Dan heb je – wat fysiotherapie betreft – wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig, of is het goedkoopste aanvullende pakket voldoende.
Als je een grotere kans op blessures hebt door de sport die je beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als je (vaker) last hebt van je rug of zwakke gewrichten hebt, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten waardoor je recht hebt op vergoeding van de fysiotherapeutische behandeling(en). Vraag jezelf altijd af of je zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat je liever een (maandelijkse) premie hiervoor betaalt.
Wat is de vergoeding voor fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering?
Dit verschilt per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering. Kijk in je polis om te achterhalen voor welke vergoeding je in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. De duurste pakketten vergoeden vaak 100% van de kosten.
Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar. Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als je maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot fysiotherapie rekent.
Hoe zit het met de vergoeding voor kinderen?
Kinderen tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen volledig vergoed uit de basisverzekering als ze naar een gecontracteerde therapeut gaan. Als de therapeut vindt dat 9 behandelingen niet voldoende zijn, dan vergoedt de zorgverzekeraar na verwijzing van een arts of medisch specialist nog 9 behandelingen. Bij een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen staat, worden de kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Mogen wij je helpen bij klachten?
Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit
Binnen 1 minuut geregeld