Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Home » Specialisaties » Oedeemfysiotherapie

Oedeem en lymfoedeem

Oedeem is een ophoping van vocht in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Na een nacht rust zijn de voeten weer slank. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Hierbij verdwijnt het vocht niet of nauwelijks na een nachtje slapen. Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of door bestraling.

De oedeemtherapeut

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, dit kan bestaan uit:

  • algemene oefeningen.
  • ademhalingsoefeningen.
  • specifieke oefeningen die zijn gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

Lymfdrainage

De fysiotherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst hij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of om te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Onze oedeemfysiotherapeut, en daarbij Janssen van Dijke, werkt ook nauw samen met andere zorgverleners, zoals oncologen of chirurgen.

Ben je op zoek naar de hulp van een oedeemfysiotherapeut in de omgeving van Doetinchem? Dan helpen we je graag verder.

Onze oedeemfysiotherapeut

Janssen-van-Dijke-Fysiotherapeuten-Hengelo-Zelhem-Achterhoek-Sandra-Neijssel-400x400-1

Sandra Neijssel

Fysiotherapeut

Meer informatie

Overige specialisaties

Andere specialisaties dan oedeemfysiotherapie bij Janssen van Dijke zijn onder andere bekkenfysiotherapiecorona revalidatiedry needlingechografiegeriatrie fysiotherapielongfysiotherapiemanuele fysiotherapiemedical taping (bij hooikoorts)shockwave therapie en sportfysiotherapie.

Afspraak Maken