Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Home » Specialisaties » Shockwave therapie

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie is een innovatieve en effectieve methode om pijn aan pezen, spieren en gewrichten te behandelen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. De fysiotherapeut bedient een apparaat waar deze geluidsgolven uit komen. Deze geluidsgolven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door de huid naar de plek waar de blessure zit. Vervolgens verbeteren de geluidsgolven de bloedsomloop en stofwisseling in het blessuregebied, waardoor de pijn afneemt. Zo wordt het lichaam gestimuleerd de blessure zelf te genezen. Veel patiënten merken na een paar behandelingen al een enorme verbetering.

Shockwave therapie in combinatie met echografie

Onze fysiotherapeuten in Zelhem en Hengelo (Gld) combineren shockwave therapie met echografie. Met een echo kan de fysiotherapeut namelijk snel en duidelijk bepalen wat je pijn veroorzaakt en waar die oorzaak zit. Daarna kan de fysiotherapeut de shockwave therapie gericht op die plek gebruiken. Hierdoor is deze therapie zeer effectief.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

De fysiotherapeut start de behandeling met het onderzoeken van jouw klachten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van echografie. Als de locatie is onderzocht en de locatie duidelijk is, wordt er op het te behandelen lichaamsdeel wat gel aan aangebracht. Deze gel helpt om de geluidsgolven beter over te brengen. De fysiotherapeut richt de golven via een behandelkop op het blessuregebied. Per behandeling duurt dit ongeveer 5 tot 10 minuten.

Tijdens de behandeling verandert de fysiotherapeut de frequentie en de intensiteit van de golven. Een shockwave behandeling kan gevoelig zijn, maar de fysiotherapeut houdt altijd rekening met je blessure en je pijnbeleving. Bij iedere stap wordt er duidelijk uitgelegd waarom die wordt uitgevoerd. In veel gevallen merken patiënten na drie tot vijf behandelingen resultaat. Het bewegen gaat weer makkelijker en de (chronische) pijn blijft weg. Tussen de behandelingen zit meestal een rustperiode van ongeveer 7 tot 10 dagen.

Shockwave therapie helpt bij diverse klachten

Shockwave therapie is geschikt voor de behandeling van diverse pijnklachten, zoals bijvoorbeeld:

 • een tennis- of golfelleboog
 • pijn aan de achillespees
 • chronische schouderklachten met of zonder verkalking
 • knie artrose
 • hielspoor
 • slijmbeursonstekingen
 • peesontstekingen

Shockwave therapie vergoeding

Shockwave therapie is bij ons altijd onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Het kost niets extra. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of jouw behandeling wordt vergoed is dus afhankelijk van hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie.

Alle voordelen van shockwave therapie op een rij

 • shockwave therapie behandelt echt de oorzaak van de pijn
 • de behandeling is niet pijnloos, maar door de meeste patiënten goed te verdragen
 • er zijn weinig bijwerkingen, na de behandeling kan wel een lichte roodheid of zwelling ontstaan
 • de behandeltijd is kort, ongeveer 5 tot 10 minuten per behandeling
 • de behandelperiode is kort, klachten verdwijnen na 3 tot 5 sessies
 • herstel van een blessure is mogelijk zonder medicijnen of een operatie
 • de resultaten van shockwave therapie zijn wetenschappelijk aangetoond

Onze shockwave therapeuten

Janssen-van-Dijke-Fysiotherapeuten-Hengelo-Zelhem-Achterhoek-Inge-Klein-Koerkamp-400x400-1

Inge Klein-Koerkamp

Fysiotherapeut

Meer informatie

Janssen-van-Dijke-Fysiotherapeuten-Hengelo-Zelhem-Achterhoek-Remco-van-Reen-400x400-1

Remco van Reen

Fysiotherapeut

Meer informatie

Overige specialisaties

Andere specialisaties dan shockwave therapie bij Janssen van Dijke zijn onder andere algemene fysiotherapiebekkenfysiotherapiecorona revalidatiedry needlingechografiegeriatrie fysiotherapielongfysiotherapiemanuele fysiotherapiemedical taping (bij hooikoorts)oedeemfysiotherapie en sportfysiotherapie.

Afspraak Maken