Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Home » Ademtherapie bij kinderen

Ademtherapie bij kinderen

Kinderen tussen de 12 en de 16 jaar vormen een doelgroep die langskomt voor ademtherapie bij Janssen van Dijke. Ademhalingsproblematiek ontstaat vaak tijdens deze leeftijd. De huisarts weet op een gegeven moment geen raad meer en de ouders van het kind raken logischerwijs bezorgd. Vaak blijkt dat er geen stoornis aan de hand is en wordt er hierna gedacht aan ademtherapie door de huisarts. Kinderen vanaf 12 jaar merken vaak dat ze bij sport met hun ademhaling niet meer uit de voeten kunnen.

Kinderen die last hebben van ademhalingsproblematiek zitten hoog in hun ademhaling. Bij de minste of geringste inspanning zitten ze dan tegen hun plafond aan qua ademhaling. 

Je hartslag is eigenlijk je toerenteller welke bepaald of het lichaam tegen zijn maximum aan zit qua kunnen. Echter komen kinderen met dergelijke ademhalingsproblematiek lang niet tegen hun maximum aan qua hartslag, al hebben ze dit gevoel wel. De hartslag heeft nog best wel wat reserve, echter zit de ademhaling tegen zijn limiet aan.

Welke kinderen komen in de problemen met hun ademhaling?

Stel dat je kind trompet spelen als hobby heeft, dan traint hij of zij dagelijks het longvolume en de ademtechniek. Problemen met de ademhaling zullen dan niet snel voorkomen. Kinderen die wat drukker zijn en veel praten zullen ook niet gauw in de problemen komen met hun ademhaling. 

Rustige kinderen, welke zachtjes praten en het niet gewend zijn om zich fysiek heel erg in te spannen, komen vaker in de problemen. Hun ademhaling wordt eigenlijk nooit getraind in het bereiken van het maximale niveau. 

Er ontstaat dan een vicieuze cirkel, wanneer zij bijvoorbeeld met vrienden of vriendinnen naar school fietsen, waarin ze leeftijdsgenoten niet meer bij kunnen houden. Het kind voelt dan kortademigheid. Wat begint bij kortademigheid (in de vorm van een oppervlakkige stoornis) eindigt uiteindelijk binnen de emotionele context waarin het kind aangeeft dat hij of zij niet meer kan meedoen met activiteiten samen met leeftijdsgenoten. 

Kinderen kunnen niet meer met hun leeftijdsgenoten naar school of meekomen met teamgenoten tijdens voetbal. Dat een kind een beetje kortademig is, dat is vervelend maar er valt overheen te komen, wanneer ‘’de rest’’ er niets van ziet. Wanneer een kind wegens kortademigheid niet meer mee kan doen dan wordt het echt vervelend. 

Middels ademtherapie kan er op eenvoudige wijze een positieve bijdrage geleverd worden aan het leven van kinderen met ademhalingsproblematiek. Tijdens het volgen van het protocol bij Janssen van Dijke wordt het voor kinderen duidelijk wat er zich afspeelt op het moment dat problemen zich voordoen. Vanuit hier gaan de kinderen aan de slag met de ademtherapeut en wordt er zonder uitzondering eigenlijk altijd weer het niveau behaald dat zij graag zouden willen behalen. 

Ben je op zoek naar een ademtherapeut in de omgeving van Doetinchem? Dan kunnen we je goed verder helpen bij Janssen van Dijke fysiotherapeuten.

Afspraak Maken