Samengevat
Kortdurende stress: Tijdelijke spanning, bijvoorbeeld bij examens of sollicitaties.
Langdurige stress: Aanhoudende stress zonder voldoende hersteltijd.
Stress en rugklachten: Langdurige stress verstoort het pijnsysteem, wat kan leiden tot rug- en nekklachten.
Vicieuze cirkel: Stress en rugpijn versterken elkaar.
Maak een afspraak bij de fysiotherapeut om je klachten te beoordelen en adviezen te geven die u kunnen helpen bij uw herstel
Wat is stress?
Om de werking van stress op het lichaam goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten hoe stress precies tot stand komt.
Er zijn twee verschillende vormen van stress te onderscheiden: kortdurende stress en langdurende stress.
Kortdurende stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Bij kortdurende stress merkt je vaak dat je ademhaling versnelt, de hartslag verhoogt, en de spieren aangespannen worden. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.
Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt voor herstel. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Kortom: als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Langdurende stress heeft dan ook grote gevolgen voor het lichaam.
Stress verschijnselen
Langdurige stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en andere psychische klachten. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en spierklachten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt. Het is belangrijk om goed naar signalen te luisteren en niet door te blijven gaan, want dan kan het van kwaad tot erger gaan.
Mogen wij je helpen bij klachten?
Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit
Binnen 1 minuut geregeld
Stress in relatie tot rugklachten
Zoals hierboven te lezen kan langdurige stress dus voor lichamelijke klachten zorgen. Het stress en pijnsysteem in het lichaam raken ontregelt en daardoor komt de informatie vanuit het lichaam (door middel van de zenuwuiteinden) niet goed aan in de hersenen. Vaak wordt de informatie vergroot doorgegeven, bijvoorbeeld een lichte aanraking die erg pijnlijk is. Het lichaam neemt deze (foutieve) informatie overdracht waar als ‘een gevaarlijke situatie’ en daardoor stijgt het adrenalinegehalte, dus kortdurende stress, in het lichaam. Zoals hierboven beschreven ontstaat hierdoor een
verhoogde spierspanning, hartslag en ademhaling. Stijfheid en rug- of nekklachten kunnen een reactie zijn op die ‘gevaarlijke’ situatie. Je lichaam probeert je te vertellen dat er iets niet goed gaat.
Het kan ook andersom
Rugklachten hoeft niet altijd door stress te komen. Het kan ook worden veroorzaakt door een fysieke over- of onderbelasting. Toch bepaalt de context vaak hoe je rugpijn ervaart.
Je ervaart in elke situatie de rugpijn anders. Rugpijn voelt mogelijk anders wanneer je een dag niets gepland hebt dan wanneer je een belangrijke deadline hebt op het werk. Rugpijn kan dan leiden tot frustraties en je zorgen maken om je klachten. Je lichaam raakt in een stressreactie en dit versterkt de rugpijn weer.
Ook kan het zijn dat je je niet gehoord voelt of je voelt je niet serieus genomen. Zeker wanneer je langdurige klachten hebt kan dit leiden tot stress. Wanneer jij je zorgen maakt over je klachten terwijl mensen je vertellen dat er niets met je rug aan de hand is, kan dit zorgen voor een stressreactie in jouw lijf.
Stress en rugpijn: de vicieuze cirkel
Of stress nu de oorzaak of het gevolg is van rugpijn, het kan ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel raakt. De lichamelijke reactie zorgt voor stress. Deze stress kan er weer voor zorgen dat jij je nog meer zorgen gaat maken over de klachten. Jouw rugpijn kan hierdoor langer duren dan nodig zou zijn.
Stress en rugpijn kan ervoor zorgen dat je minder beweegt of sport. Je bent misschien bang dat bewegen je rugpijn erger maakt, terwijl bewegen juist goed is. Ook kan het zijn dat al je aandacht gaat naar de stressoren (factoren die de stress veroorzaken) waardoor je de rugpijn negeert. Je hebt hierdoor geen tijd hebt om te werken aan je herstel.
Naast de fysieke reactie kan de vicieuze cirkel er ook toe leiden dat je tal van andere symptomen gaat ervaren. Denk hierbij aan prikkelbaarheid, burn-out, depressies, slecht slapen, angststoornissen en vermoeidheid.
Hieronder vind je een video met uitleg over de effecten van pijn op ons lichaam:
Zoals je hebt kunnen lezen, is de relatie tussen stress en rugklachten complex. Denk je dat dit ook bij jou een rol speelt, of wil je er meer over weten? Geef dit dan gerust aan bij je therapeut of bij je aanmelding. We denken graag met je mee en voorzien je van de juiste informatie. We streven naar een fijne samenwerking om je zo goed mogelijk te helpen
Afspraak maken
Maak een afspraak, we helpen je graag verder.
We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.
Onze specialisten op het gebied van rugklachten
Wat bieden wij
Kwalitatieve fysiotherapie
Snel een afspraak
Ervaren specialisten
Ruime openingstijden
Passie voor bewegen
Gratis inloopspreekuur