Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht. Een draaierig gevoel in je hoofd, het idee dat je niet stevig op je benen staat of gaat vallen… Bijna iedereen is weleens duizelig geweest en weet hoe vervelend dat is. In sommige gevallen treedt duizeligheid vaak op en wordt het zo hevig dat het je dagelijks leven flink beïnvloedt, soms leidt het zelfs tot het verlies van zelfstandigheid. Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. In veel gevallen is er wat aan te doen!

Er zijn verschillende vormen van duizeligheid. Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) is de meest bekende variant van draaiduizeligheid. Het woord ‘benigne’ geeft aan dat dit een goedaardige vorm is. De klachten ontstaan na een plotselinge verandering van de positie van het hoofd, zoals bij het omdraaien in bed, bukken of snel omkijken. Het duizelige gevoel komt daarbij ineens op, is heftig en duurt kort (meestal 15 tot 45 seconden). BPPD herstelt vaak spontaan, maar de periodes van duizeligheid kunnen zich maandenlang voordoen.

Mijn ervaring bij het begeleiden van mensen met duizeligheidsklachten is dat er dikwijls best wat aan te doen is. Het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam is gelukkig groot en klachten verdwijnen vaak spontaan binnen een paar weken. Als klachten langer blijven bestaan, is het prettig dat mensen tools voor hun herstel aangereikt kunnen krijgen. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan deze tools aanreiken.

Hoe gaat dit in zijn werk? Tijdens een eerste afspraak worden de klachten in kaart gebracht. Dit gebeurt door middel van vragen en lichamelijk onderzoek. Samen met de cliënt wordt gezocht naar de mogelijke oorzaak voor de klachten. Dit is belangrijk om samen doelen te kunnen stellen. Hier rolt een persoonlijk stappenplan uit. Dit kan bestaan uit adviezen, mogelijk herstel bevorderende acties van de fysiotherapeut en oefeningen.

Als fysiotherapeut heb je de kennis in huis om herstel belemmerende factoren te herkennen en ken je vaak de wegen om deze op te ruimen, zodat de lastige klachten verdwijnen. De ene keer lukt dat al met alleen het geven van advies, een andere keer zijn een paar vervolgconsulten nodig. De cliënt leert ook hoe deze zelf kan voorkomen dat klachten opnieuw de kop op steken. En mochten ze toch ontstaan, wat hij of zij hier zelf aan kan doen. Er wordt gestreefd naar een duurzaam resultaat, waarbij de fysiotherapeut een ondersteunende en stimulerende rol heeft.

Heb je vragen over duizeligheid? De fysiotherapeuten bij Janssen van Dijke (Hengelo (Gld) & Zelhem) denken graag met je mee.

Afspraak Maken