Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Zit toch eens rechtop… Hang niet zo onderuit… Kom eens achter dat scherm vandaan…. Hoe vaak ouders dat wel niet zeggen op een dag. Gek worden onze jongeren er van. Maar het zijn hele terechte opmerkingen. In 2016 al had ruim 40% van de jongeren tussen de 12 en de 20 jaar last van nek- en/of rugklachten.

Volgens onderzoek uit 2017 van o.a. RIVM, VeiligheidNL en CBS zitten Nederlanders het meest van alle Europeanen. En dit begint al bij onze kinderen. Kinderen tussen de 4 en de 11 jaar zitten doordeweeks gemiddeld 7,8 uur per dag. Tussen de 12 en de 20 jaar is dit zelfs 11 uur. Daar komt dan nog bij dat kinderen steeds meer gebruik maken van computers, mobieltjes en tablets waarbij ze een verkeerde houding aannemen.

De tablet nek, de gamerug, de mobieltjes bochel… allemaal termen waar we 20 jaar geleden nog nooit van gehoord hadden. Maar vandaag de dag zijn het heel reële problemen. Vaak zien we dat een houdingsprobleem ontstaat als een kind gaat groeien en veelvuldig een verkeerde houding aanneemt. Een houdingsprobleem kan gepaard gaan met pijnklachten in de nek of rug. Deze klachten zijn op jonge leeftijd namelijk vaak gerelateerd aan een verkeerde houding.

Ook het op school niet goed op een stoel zitten (onderuit zitten, gedraaid zitten, hangen, wiebelen) of niet actief staan, beïnvloeden de houding op lange termijn negatief. Vaak zijn de rugspieren niet sterk genoeg om de wervelkolom langdurig te laten strekken. Daardoor neemt de kans op houdingsafwijkingen tijdens een groeispurt toe. Er kan dan een hyper kyfose (een te kromme rug) of een scoliose (een te scheve rug) ontstaan. Artsen geven aan dat ook hernia’s onder jongeren steeds vaker voorkomen. Juist wanneer vroeg wordt ingegrepen en gecorrigeerd kan een structurele verkeerde houding en klachten op latere leeftijd worden voorkomen.

Een goede houding en een gezonde leefstijl begint bij de jeugd. Onze kinderfysiotherapeuten Zelhem en Hengelo (Gld) zijn hierin gespecialiseerd. Aan de hand van de hulpvraag (pijnklachten en/of houdingsproblemen), behandelen en begeleiden zij het kind in de groei. Indien nodig wordt er doorverwezen, samengewerkt met andere disciplines zoals binnen de praktijk aanwezige manueel therapeut of de podotherapeut. Ook heeft de kinderfysiotherapeut een belangrijke adviesfunctie richting ouders en leerkrachten.

Afspraak Maken