Parkinson trainingsprogramma

Het parkinson trainingsprogramma is speciaal samengesteld voor mensen met de ziekte van Parkinson. Bewegen is goed voor ons allemaal. Het houdt je fit en kan allerlei aandoeningen voorkomen. Bewegen is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je de ziekte van Parkinson hebt, kunnen de volgende symptomen voorkomen:

  • het trillen van de handen, benen, kin of tong
  • het trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
  • stijfheid van spieren (rigiditeit)
  • houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte
  • ‘bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken

 

Door deze symptomen is bewegen lastiger. Maar juist voor mensen met de ziekte van Parkinson is bewegen extra belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat sporten een positief effect heeft op de ziekte van Parkinson. Sporten zou de symptomen van Parkinson kunnen stabiliseren of verminderen en heeft ook invloed op de loopafstand, de cognitieve functies en daarmee de kwaliteit van leven.

Het Parkinson trainingsprogramma: waar en wanneer?

De trainingen, onder fysiotherapeutische begeleiding, vinden plaats in de oefenzaal van onze praktijk aan de Ambachtsweg 16 in Zelhem. In overleg wordt gekeken wanneer en op welk tijdstip je kunt starten. Wekelijks train je op hetzelfde moment.

Fysiotherapeutische begeleiding

Een ervaren fysiotherapeut met specifieke kennis van de ziekte van Parkinson begeleidt het programma. Onze praktijk is aangesloten bij ParkinsonNet.

 

 

Vergoeding

In veel gevallen worden de kosten van het parkinson trainingsprogramma vergoed door je zorgverzekeraar, hierover kun je meer informatie vragen bij je fysiotherapeut.

Aanmelden

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar info@janssenvandijke.nl of bel 0314 – 625 150. Via dit e-mailadres krijg je contact met onze praktijk in Zelhem en Hengelo (Gld).

 

Overige trainingsprogramma’s

Bij Janssen van Dijke hebben we een ruim aanbod aan trainingsprogramma’s waarin je wordt begeleid door een fysiotherapeut.

Naast het Parkinson trainingsprogramma dat wordt aangeboden bieden we Medische fitnessRUGFIT, Leefstijl (GLI) en het Op Adem Komen programma aan.

Verdere trainingsprogramma’s die we aanbieden zijn Hartreactivatie, Longreactivatie, Diabetes, Claudicatio en het 55 plus trainingsprogramma.

 

Parkinson training wordt begeleid door: