Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Hardlopen tijdens en na de zwangerschap

In hoeverre is het verantwoord om hard te lopen tijdens én na de zwangerschap? Bekkenfysiotherapeute Valerie van Hul van Janssen van Dijke fysiotherapeuten volgde een cursus, speciaal gericht op het beantwoorden van deze vraag.

Op deze pagina vertelt Valerie over haar bevindingen tijdens de cursus waar onder andere bevindingen van wetenschappelijk onderzoek werden gedeeld.

Zijn er risico’s wanneer je blijft doorlopen tijdens de zwangerschap? Is er kans op vroeggeboorte of de grootte van het kind?

Het korte antwoord op deze vraag is dat het in principe geen verschil is of iemand nu wel of juist niet hardloopt tijdens de zwangerschap. De zwangerschap en de bevalling wordt dus niet beïnvloed door het hardlopen.

Welke verschillen zijn er gevonden tussen wel en niet hardlopende zwangere vrouwen?

Wanneer er wordt hardgelopen tijdens de zwangerschap, dan heeft dit ten gevolge dat de spieren actiever zijn en dat er meer spanning op de spieren komt te staan.

Door de aanwezige spierspanning is een ingreep middels een vacuüm, knip of andere methode van kunstverlossing (dergelijke methoden worden gebruikt wanneer de baby niet makkelijk wil komen) iets vaker voorkomend bij vrouwen die hardlopen tijdens de zwangerschap ten opzichte van vrouwen die niet hardlopen tijdens de zwangerschap. 

Valerie vervolgt en geeft aan dat wanneer iemand zich nog goed voelt, geen klachten heeft en de verloskundige vindt dat de zwangerschap goed verloopt dat er dan doorgegaan kan worden met het hardlopen.

Tot wanneer mag ik blijven hardlopen tijdens de zwangerschap?

Je kunt tot redelijk het einde van de zwangerschap blijven hardlopen. Valerie geeft aan dat je zelf vaak goed kunt aanvoelen wat wel en juist niet meer goed voelt. Wanneer het hardlopen niet meer comfortabel voelt dan is het wellicht een goed idee om een stapje terug te doen. Zelfs in het laatste trimester kan er nog hardgelopen worden.

Uiteraard, op het moment dat de vliezen breken dan mag er niet meer hardgelopen worden. Tijdens harde buiken doet het bewegen pijn, hardlopen is dan ook niet prettig. 

De verloskundige zal, zoals Valerie aangeeft, op tijd aan de bel trekken en aangeven wanneer het tijd wordt om iets rustiger aan te gaan doen.

Hoe zit het met het sporten na de bevalling?

Per wanneer kun je weer beginnen met het hardlopen na de bevalling? In normale gevallen mogen vrouwen binnen drie à zes maanden hun sportactiviteiten weer oppakken na de zwangerschap. 

Wel is het raadzaam om gehoor te geven aan een aantal mogelijke klachten waar het lichaam last van kan hebben na een zwangerschaOnder andere de volgende klachten kunnen zich voordoen na een zwangerschap:

  • Last van de bekkenbodem
  • Verzakkingsklachten
  • Het laten van windjes 
  • Urineverlies
  • Aandrangklachten
  • Verzakkingsklachten
  • Pijn bij het vrijen
  • Pijnklachten onderin de rug

Bij twijfel is het een goed idee om eens bij de bekkenfysiotherapeut langs te gaan zodat je weet in hoeverre het verstandig is om weer te beginnen met hardlopen. Veel vrouwen vinden het een prettig idee om terugkoppeling te krijgen op hun specifieke situatie.

Specifieke factoren in zo’n situatie zijn bijvoorbeeld of een vrouw wel of geen borstvoeding geeft, hoe ze in haar vel zit, het slaapritme  en in hoeverre de buikspieren alweer naar behoren functioneren. 

Wanneer de vrouw van de specialist hoort dat het ook in haar specifieke situatie geen kwaad kan om weer te beginnen met hardlopen, dan geeft dit vertrouwen om weer te beginnen.

Welk schema kan ik gebruiken voor het hardlopen na de zwangerschap?

Voordat er aan een opbouwschema gedacht kan worden is het goed om eens na te gaan of je alweer kan wandelen zonder pijn, zonder urineverlies en zonder verzakkingsklachten. 

Daarnaast zijn er wat testjes die gedaan kunnen worden, zoals het staan op één been zonder moeite, een klein stukje joggen op de plaats en lukt het bijvoorbeeld al om een sprongetje op de plaats te maken? 

Het is lastig om één schema aan te reiken dat voor iedereen geschikt is. Wat je aankunt is namelijk nogal afhankelijk van veel factoren.

Wanneer kan ik beginnen met het opbouwen van hardlopen na de zwangerschap?

Het hangt ontzettend van de persoon af in hoeverre iemand last heeft van klachten na de zwangerschap en wanneer er weer opgebouwd kan worden met hardlopen. In principe kan er gestart worden met hardlopen drie tot zes maanden na de zwangerschap. 

In sommige gevallen begint iemand na drie maanden weer met hardlopen en worden er totaal geen klachten ervaren. In basis kan er dan weer gestart worden met de opbouw van de hardloopactiviteiten. 

Wanneer je merkt dat je nog last hebt van urineverlies (bijvoorbeeld tijdens het hoesten of het maken van een sprongetje), een vaag gevoel onderin of van pijnklachten tijdens een langere wandeling of wanneer je überhaupt twijfelt dan is het altijd raadzaam om eens langs te gaan bij de fysio. Soms kan het alleen al prettig zijn voor je eigen geruststelling.

Valerie geeft aan dat de fysiotherapeut wat aanknopingspunten geeft om op te letten. Zodra dat goed gaat, kan er opgebouwd worden met het hardlopen.

Wisselende intensiteit van opbouwschema’s

Er zit natuurlijk verschil tussen vrouwen die voor de zwangerschap al fanatiek aan het hardlopen waren ten opzichte van vrouwen die niet tot nauwelijks aan hardlopen deden. 

Vrouwen die al fanatiek aan hardlopen deden voor en tijdens de zwangerschap met een relatief rustig verlopen zwangerschap kunnen al sneller en gemakkelijker weer opbouwen dan wanneer er veel tegen zat en er voorheen niet veel werd gesport.

Valerie geeft aan dat vrouwen met een vertraagd herstel vaker aangeven dat bepaalde bewegingen soms in eerste instantie nog niet zo prettig voelen. 

Het verschilt dus per situatie welk opbouwschema/trainingsschema er gehanteerd kan worden. 

Afsluiting

Valerie sluit af met het feit dat het altijd handig is langs te komen bij de bekkenfysiotherapeut op het moment dat er klachten worden ervaren na de zwangerschap of wanneer er getwijfeld wordt.

Het gebeurt nog vaak dat vrouwen lang blijven doorgaan met hardlopen na de zwangerschap desondanks dat ze klachten ervaren tijdens het beoefenen van sport.

Valerie helpt je graag wanneer je op zoek bent naar een bekkenfysio in de omgeving Achterhoek / Doetinchem.

Afspraak Maken