Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Veel mensen gebruiken een verkeerde manier van ademhalen. En hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Mogelijk hebben deze klachten te maken met je ademhaling. Geen klachten hebben, betekent trouwens niet dat je ademhaling in orde is.

Over het algemeen zijn mensen zich niet van hun ademhaling bewust en veel mensen zullen zich gedurende hun leven dit ook niet worden. Ook al is de ademhaling niet optimaal, we beschikken over een behoorlijke reservecapaciteit in de ademhaling. Toch levert een afwijkende ademhaling bij veel mensen wel bewust of onbewust problemen op. De afwijkende ademhaling wordt ook wel een disfunctioneel ademhaling genoemd.

Disfunctioneel ademen / hyperventilatie 

Disfunctioneel ademen is een breed beeld van verkeerd ademen. Dit kan leiden tot aanzienlijke en langdurige klachten. Veel mensen kennen hyperventilatie (over-ademen), dat vaak ontstaat door angst en/of stress. Opvallend zijn een onregelmatige ademhaling, overmatig zuchten, en een overwegend borstkasademhaling (hoog ademen). Bij een hyperventilatie aanval wordt geadviseerd om een paar keer in zakje in- en uit te ademen. Beter is het om vóór de aanval te oefenen in het verkrijgen van een verbeterde ademhalingsstijl.

Klachten bij hyperventilatie 

Bij hyperventilatie klagen mensen over een scala van klachten die variëren van borstkas gerelateerde klachten (zoals kortademigheid, een benauwd strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst) tot hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst en chronische vermoeidheid. Niet al deze symptomen hoeven aanwezig te zijn. De klachten kunnen wisselend in rust en bij inspanning optreden en veroorzaken vaak veel onzekerheid. Hyperventilatie als onderdeel van disfunctioneel ademen kan daardoor veel effect hebben op de kwaliteit van leven.

Fysiotherapie om je ademhaling te verbeteren

Klachten door disfunctioneel ademen worden vaak niet goed herkend. Een huisarts, medisch specialist in het ziekenhuis of gespecialiseerde ademfysiotherapeut kan dysfunctioneel ademen herkennen. De fysiotherapeut kan je in zes tot acht behandelingen begeleiden naar een verbeterde ademstijl. Hij kan je leren om anders te ademen door je te laten voelen en zien hoe je goed en verkeerd ademt. Je zult zelf dagelijks moeten oefenen met deze aanwijzingen. Nadat er een bewustwording en verbetering is opgetreden van de ademhaling kan je er een leven lang plezier van hebben

Heb jij klachten door een verkeerde ademhaling? Neem dan contact op met Remco van Reen of Lennard Hendriks! Middels fysiotherapie in de omgeving van Zelhem en Hengelo (Gld) kunnen zij je verder helpen.

Afspraak Maken