Ademtherapie bij hyperventilatie
De betekenis van hyperventilatie is eigenlijk gewoon dat er teveel adem wordt gehaald. Binnen de ademhaling is er een soort plafond, namelijk je borstkas. De borstkas kan niet wijder worden dan dat deze is. Daarnaast heb je de onderkant van de borstkas; het residuaal volume (lucht die altijd achterblijft). Binnen de bandbreedte van de boven- en onderkant van de borstkas kan er geventileerd (geademd) worden.
Wanneer de basis ademhaling al hoog is en er bijkomend nog een inspanning plaatsvindt dan wordt het ademhaling plafond bereikt.
Er zit nergens een meter op je lijf welke laat zien hoog je zit met je ademhaling. Met behulp van bepaalde tools, zoals door te laten voelen of visuele impressies wordt er met ademtherapie inzichtelijk gemaakt wat er gebeurd wanneer de ademhaling erg hoog is of er hyperventilatie plaatsvindt.
In het geval van hyperventilatie is het belangrijk om aan te leren om zoveel mogelijk naar de uitademing te gaan. Dit is erg tegenstrijdig omdat mensen die hyperventileren juist in de veronderstelling zijn dat zij te weinig adem krijgen. Eigenlijk is het dus zo dat hyperventilerende mensen juist te veel ademen en zich zouden moeten focussen op het uitademen.
Op dergelijke zaken, ogenschijnlijk paradoxaal, wordt gefocust door de ademtherapeut.
Ademtherapie als remedie tegen (chronische) hyperventilatie
De paradox rondom hyperventileren is er een welke mensen niet (snel) zelf aan zullen gaan. Middels een gedegen theoretische onderbouwing laten ademtherapeuten Remco van Reen en zijn collega’s mensen bij Janssen van Dijke met hyperventilatie problematiek inzien dat het verhaal anders in elkaar steekt dan zij denken.
Vervolgens wordt er geoefend en voelen mensen daadwerkelijk het verschil en merken ze dat het beter gaat volgens de instructies van de ademtherapeut. Ademtherapie werkt dus echt bij hyperventilatie. Volgens Remco is hyperventilatie geen hogere wiskunde en valt er snel progressie te boeken.
Wat kun je aan chronische hyperventilatie doen?
Chronische hyperventilatie kan behandeld worden middels ademtherapie. Ademtherapie valt onder fysiotherapie.
Ademtherapie kan op efficiënte wijze een positieve bijdrage leveren aan het probleem van chronische hyperventilatie.
Vaak lukt het al om met zes behandelingen dusdanige progressie te boeken dat verdere behandeling van de chronische hyperventilatie niet meer nodig blijkt.
Ben je op zoek naar een ademtherapeut in de omgeving van Doetinchem? Dan kunnen we je bij Janssen van Dijke fysiotherapeuten goed verder helpen.
Afspraak maken
Maak een afspraak, we helpen je graag verder.
We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.