Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Home » Aandachtsgebieden » Frozen shoulder

Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder (capsulitis adhesiva) krijg je te maken met bewegingsverlies en stijfheid in de schouder. Een frozen shoulder overkomt twee tot vijf procent van de Nederlanders. Vooral vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar kunnen er last van krijgen. Een frozen shoulder herstelt over het algemeen vanzelf, maar dit proces kan veel tijd in beslag nemen. Pijnbestrijding en fysiotherapie kunnen het herstel positief beïnvloeden.

Klachten bij een frozen shoulder

  • Een frozen shoulder gaat vaak gepaard met hevige pijnklachten, met name ’s nachts
  • De pijnklachten zitten meestal in de bovenarm, maar kunnen uitstralen naar de nek en de arm, zelfs tot in de hand
  • De arm kan niet of nauwelijks meer gebruikt worden om te heffen of te draaien

De stadia van een frozen shoulder

Een frozen shoulder ontwikkelt zich langzaam en doorloopt 3 stadia:

  • Fase 1 – pijn verergert bij bewegen en is ’s nachts vaak slechter. Er is een toenemend verlies van bewegingsvrijheid met toenemende pijn. Deze fase duurt ongeveer 2 tot 9 maanden
  • Fase 2 – de pijn vermindert en het bewegen is minder pijnlijk. De bewegingsruimte is nu wel veel beperkter tot zelfs 50% minder dan in de andere (gezonde) arm. Deze fase duurt zo’n 4 tot 12 maanden
  • Fase 3 – het probleem begint zich op te lossen. De meeste patiënten ervaren langzaamaan het terugkeren van beweging gedurende 12 tot 42 maanden. Bij sommige patiënten moet er een operatie aan te pas komen om de beweging helemaal te laten terugkeren

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

Fysiotherapie bij een frozen shoulder

Onze fysiotherapeuten kunnen je in de verschillende fasen helpen om de klachten te verminderen en de bewegelijkheid zo goed mogelijk te houden. Thuis moet je ook oefeningen doen, dit is heel belangrijk voor het behandelresultaat. Je fysiotherapeut geeft je hiervoor duidelijke instructies. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen, maar niet te forceren. Goed om te weten is dat de frequentie van fysiotherapie bij een frozen shoulder laag is.

Fysiotherapie in de eerste fase

In de eerste fase van een frozen shoulder is het belangrijk om de pijn te verminderen. Het is onverstandig om de schouder door de pijngrens heen te bewegen. In deze fase heeft de fysiotherapeut vooral een informatieve rol. De fysio kan de patiënt vertellen wat hij of zij juist wel en juist niet moet doen om het herstel te bevorderen. Ter pijnbestrijding wordt gebruik gemaakt van:

  • TENS, dat staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie en houdt in dat er elektrische stroompjes door de huid heen worden gegeven die de zenuwen kunnen beïnvloeden om de pijn te verminderen.
  • detoniserende massage
  • dry needling
  • kinesiotape
  • ontspanningsoefeningen

Fysiotherapie in de tweede fase

De pijn staat in deze fase minder op de voorgrond, maar de stijfheid is nog volop aanwezig. Het blijft belangrijk dat je de schouder alleen binnen de pijngrens beweegt. De fysiotherapeut kan je hierin begeleiden met licht mobiliserende technieken die de pijn niet verergeren en het herstelproces verbeteren. Ter ondersteuning kan pijnbestrijding nog steeds wel geïndiceerd zijn, maar in mindere mate.

Fysiotherapie in de derde fase

De fysiotherapeut kan in de derde fase starten met de wat intensievere mobilisatie technieken en oefentherapie gericht op het verbeteren van de mobiliteit en het terug brengen van kracht en stabiliteit (oftewel de functie) van de schouder.

Wanneer je op zoek bent naar hulp bij je (vermeende) frozen shoulder kan een van onze fysiotherapeuten in Zelhem of Hengelo (Gld) je uiteraard verder helpen!

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.

Afspraak Maken