Ongewenst urineverlies

Urineverlies, moeite met de ontlasting, winderigheid en problemen bij seks zijn zaken waarmee mensen niet graag te koop lopen. Ongewenst urineverlies is booming business voor de handel in incontinentiematerialen. Dit kan anders en dat is dan ook een reden geweest om binnen de basisverzekering hiervoor ruimte te maken. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan je helpen bij deze problemen. Het is dan ook niet meer nodig om te zeggen: “Ik heb kinderen gebaard, dan is het toch normaal dat ik urine verlies tijdens hoesten en niezen? Met de kinderen op de trampoline springen, hoef ik al helemaal niet aan te denken”.

 

Je bent niet de enige

Een kwart tot ruim de helft van alle vrouwen heeft last van urineverlies. De meeste vrouwen denken dat het erbij hoort. Niets is minder waar. Urineverlies heeft te maken met het minder goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Ze bevinden zich als een soort hangmatje onderin het bekken en zorgen dat het bekken afgesloten wordt. Het betreft een dwarsgestreepte spiergroep en is dus (net zoals alle andere spieren in ons lichaam) trainbaar.

 

De bekkenbodem

De bekkenbodem zorgt er niet alleen voor dat je urine goed kan ophouden, maar ook ontlasting en windjes worden door de bekkenbodem tegen gehouden. Een goede steunfunctie van de bekkenbodem is vooral voor vrouwen belangrijk. Maar evengoed voor mannen. Denk maar aan een liesbreuk. Door een goede bekkenbodemfunctie wordt verhinderd dat organen (zoals bijvoorbeeld de baarmoeder of blaas) niet buiten de vagina komen. Het is tevens van belang dat de bekkenbodem goed kan ontspannen. Wanneer de bekkenbodem niet goed kan ontspannen, kan goed uitplassen een probleem worden. Dit heeft weer tot gevolg nadruppelen en een zeer grote kans op een blaasontsteking. Bij onvoldoende ontspanning gaat ook de ontlasting moeizaam en kunnen er pijnklachten ontstaan in de onderbuik of rug. Deze pijn is meestal zeurderig van aard. Zeurende rugklachten, pijn in de bil of lies, die ook na fysiotherapie niet of onvoldoende willen verbeteren, kunnen veroorzaakt worden door een te strakke bekkenbodem. Eveneens kan een te strakke bekkenbodem leiden tot pijn bij het vrijen of erectiestoornissen.

 

Vergoeding vanuit basisverzekering

Onze geregistreerde bekkenfysiotherapeut, Valerie van Hul, kan je bij ongewenst urineverlies helpen met gerichte oefeningen en adviezen. Heb je een verwijzing van je huisarts of van een medisch specialist? Dan worden er negen behandelingen door een geregistreerde bekkenfysiotherapeut vanuit de basisverzekering vergoed. Zonder verwijzing kun je direct bij haar terecht. In de meeste gevallen wordt bekkenfysiotherapie vanuit je aanvullende zorgverzekering vergoed.