Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Home » Aandachtsgebieden » Ongewenst urineverlies

Ongewenst urineverlies

Wanneer je urineverlies intoetst bij Google, gaan de eerste resultaten over opvangmateriaal of incontinentiemateriaal. De meest bekende is de Tena lady, welke vanuit de reclamewereld bekend is.

Zowel mannen als vrouwen kunnen discreet een gratis proefpakket aanvragen.

Pas op de 4e pagina, verder naar beneden, kom ik iets tegen over de bekkenbodem: namelijk via de site van bekkenbodemonline.nl. De makkelijkste weg lijkt blijkbaar dus nog het grijpen naar verbandmaterialen. En maar hopen dat niemand iets merkt (ruikt) van het urineverlies.

Jammer, want er valt met de bekkenbodem heel veel resultaat te behalen als het gaat om ongewenst urineverlies.

Urineverlies, moeite met de ontlasting, winderigheid en problemen bij seks zijn zaken waarmee mensen niet graag te koop lopen. Ongewenst urineverlies is dus booming business voor de handel in incontinentiematerialen.

In plaats van symptoombestrijding kan het anders en dat is dan ook een reden geweest om binnen de basisverzekering ruimte te maken voor bekkenfysiotherapie. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan je helpen bij deze problemen. Het is dan ook niet meer nodig om te zeggen: “Ik heb kinderen gebaard, dan is het toch normaal dat ik urine verlies tijdens hoesten en niezen? Met de kinderen op de trampoline springen, hoef ik al helemaal niet aan te denken”.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

Je bent niet de enige

Een kwart tot ruim de helft van alle vrouwen heeft last van urineverlies. De meeste vrouwen denken dat het erbij hoort. Niets is minder waar. Urineverlies heeft te maken met het minder goed functioneren van de bekkenbodemspieren.

Ze bevinden zich als een soort hangmatje onderin het bekken en zorgen dat het bekken afgesloten wordt. Het betreft een dwarsgestreepte spiergroep en is dus (net zoals alle andere spieren in ons lichaam) trainbaar.

De meest voorkomende vorm van urineverlies is stress urineverlies. Dit wil zeggen verlies van urine bij buikdrukverhogende activiteiten zoals vb springen, niezen en hoesten. De prevalentie bij vrouwen varieert tussen de 10-40%. Deze variatie wordt verklaard door verschillende onderzoekspopulaties en definities van urineverlies. De prevalentie bij mannen tot 65 jaar is lager en varieert van 0,9-5%.

Risicofactoren ongewenst urineverlies

Risicofactoren voor het krijgen van urineverlies zijn:

– Zwangerschap en bevalling
– Overgewicht
– De aanwezigheid van andere ziekten of lichamelijk aandoeningen (vb diabetes)
– Hogere leeftijd
– Erfelijke factoren

De bekkenbodem

De bekkenbodem is een belangrijke, maar kleine spiergroep, welke de basis van ons lichaam vormt. Hierin zitten namelijk al onze emoties. Voelen we ons boos, verdrietig of getraumatiseerd, dan gaan we ongemerkt van een buikademhaling naar een borstademhaling en zetten hiermee het buikgebied en de bekkenbodem op slot.

De bekkenbodem zorgt er niet alleen voor dat je urine goed kan ophouden, maar ook ontlasting en windjes worden door de bekkenbodem tegen gehouden. Een goede steunfunctie van de bekkenbodem is vooral voor vrouwen belangrijk. Maar evengoed voor mannen. Denk maar aan een liesbreuk. Door een goede bekkenbodemfunctie wordt verhinderd dat organen (zoals bijvoorbeeld de baarmoeder of blaas) niet buiten de vagina komen. Het is tevens van belang dat de bekkenbodem goed kan ontspannen. Wanneer de bekkenbodem niet goed kan ontspannen, kan goed uitplassen een probleem worden. Dit heeft weer tot gevolg nadruppelen en een zeer grote kans op een blaasontsteking.

Bij onvoldoende ontspanning gaat ook de ontlasting moeizaam en kunnen er klachten ontstaan in de onderbuik of rug. Deze pijn is meestal zeurderig van aard. Zeurende rugklachten, pijn in de bil of lies, die ook na fysiotherapie niet of onvoldoende willen verbeteren, kunnen veroorzaakt worden door een te strakke bekkenbodem. Eveneens kan een te strakke bekkenbodem leiden tot pijn bij het vrijen of erectiestoornissen.

Rol van bekkenfysiotherapie bij ongewenst urineverlies

De bekkenbodemspieren kunnen we bewust aan- en ontspannen. Wanneer u niet goed weet/voelt waar deze spiergroep zit en hoe u deze kan aanspannen, kan de bekkenfysiotherapeut u daarbij helpen. Zij geeft u duidelijke uitleg over waar de bekkenbodem zich bevindt en leert u stapsgewijs de controle weer terug te vinden. Zo kunt u onder andere weer:

– zorgeloos trampolinespringen of andere sporten beoefenen
– bij thuiskomst in alle rust de deur openen en uw jas uittrekken alvorens naar het toilet te gaan
– een wandeling maken zonder zorgen over urineverlies
– fysieke werkzaamheden uitoefenen (bedrijf, laden en lossen vrachtwagen, winkel, zorg,…)

Heeft u vragen omtrent uw urineverlies en denkt u dat of twijfelt of de bekkenfysiotherapeute u hiermee kan helpen, aarzel dan niet om met haar contact op te nemen voor meer informatie.
Overigens krijgt u, mits een verwijzing, de eerste 9 behandelingen volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierop is wel het eigen risico van toepassing.

Vergoeding bekkenfysiotherapie vanuit basisverzekering

Onze geregistreerde bekkenfysiotherapeut, Valerie van Hul, kan je bij ongewenst urineverlies helpen met gerichte oefeningen en adviezen. Heb je een verwijzing van je huisarts of van een medisch specialist? Dan worden er negen behandelingen door een geregistreerde bekkenfysiotherapeut vanuit de basisverzekering vergoed. Zonder verwijzing kun je direct bij haar terecht. In de meeste gevallen wordt bekkenfysiotherapie vanuit je aanvullende zorgverzekering vergoed. Ben je dus op zoek naar bekkenfysiotherapie in Doetinchem? Dan kunnen wij je verder helpen! Valerie van Hul is werkzaam als fysiotherapeut in Zelhem en Hengelo (Gld).

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.

Afspraak Maken