Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Home » Aandachtsgebieden » KANS (RSI)

KANS (RSI)

KANS is een verzamelnaam voor klachten aan de arm, nek en / of schouder. KANS is de nieuwe benaming voor klachten die vroeger RSI genoemd werden. De verschijnselen kunnen onder andere zijn:

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Tintelingen en / of een doof gevoel in de nek, schouders, bovenrug, armen en / of handen

De klachten gaan niet weg binnen enkele dagen, maar blijven aanwezig of worden steeds erger. Een ‘muisarm’ is één van de bekendste KANS klachten. Hierdoor wordt vaak gedacht dat KANS een werkgerelateerd probleem is, maar dit is niet altijd het geval. Klachten kunnen ook thuis of op het sportveld ontstaan. Relatief nieuwe KANS klachten zijn de tablet-nek en de whatsapp-duim.

De oorzaken van KANS (RSI klachten)

Vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen bij KANS klachten, vooral omdat de klachten geleidelijk ontstaan. In veel gevallen worden de klachten veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden. Verder kunnen de overige factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het in stand houden van de klachten:

  • Fysiek zwaar werk, zoals zwaar tillen of werken boven schouderhoogte
  • Langdurig met een computer of muis werken
  • Een ongunstige werkhouding door een niet goed ingestelde werkplek
  • Hoge werkdruk; het niet naar de zin hebben op het werk
  • Stress/ spanningen

Specifieke KANS (RSI) & aspecifieke KANS (RSI)

KANS klachten kunnen worden opgedeeld in ‘specifieke’ en ‘aspecifieke’ klachten.

  • Onder specifieke KANS klachten vallen alle aandoeningen waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden die de klachten veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een tenniselleboog of het Carpaal Tunnel Syndroom.
  • Bij aspecifieke KANS klachten heeft een patiënt last van de nek, schouders en/of arm, maar is er geen medisch aantoonbare afwijking voor de klachten.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

De fases bij KANS (RSI) klachten

Bij KANS klachten zijn er globaal drie fases te onderscheiden:

  • Fase 1 (beginnende fase) –  Je hebt last van tintelingen, gevoelige en vermoeide nek en schouders, maar ook handen en polsen. De klachten treden vaak op na het werk en verdwijnen vaak na een goede nachtrust. Je kunt je dagelijkse werkzaamheden nog goed uitvoeren. Er is meestal nog geen duidelijke relatie met het werk. De klachten zijn meestal nog acceptabel.
  • Fase 2 (de klachten nemen toe) – De klachten treden vaker op, ook gerelateerd aan bepaalde taken zoals bijvoorbeeld typen of scrollen met de muis. De pijn kan zeurend, tintelend of stekend van aard zijn. Soms is er sprake van krachtsverlies en verandering van gevoel. Klachten verdwijnen niet meer door normale rust.
  • Fase 3 (ernstige fase) – De pijn is vrijwel continu aanwezig en breidt zich verder uit. Er is geen duidelijke relatie meer met bepaalde taken. Vermoeidheid, verminderd gevoel en krachtsverlies in  armen en handen. Slaapproblemen treden vaak op. De klachten zullen niet meer snel weggaan. Werken is steeds moeilijker, zo niet onmogelijk.

Op tijd naar de fysiotherapeut bij KANS (RSI) klachten

Het is belangrijk om je klachten niet te onderschatten en bij beginnende klachten snel te handelen om verergering te voorkomen. Veel mensen hebben wel eens last van pijn of stijfheid in hun arm, nek of schouder. Als je merkt dat de klachten langer duren dan een paar dagen en erger worden, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Met fysiotherapie zijn er verschillende behandelmogelijkheden voor KANS klachten. Fysiotherapie kan in alle fases een belangrijke rol spelen.

Herstel van KANS (RSI) is goed mogelijk

Bij KANS klachten maakt de fysiotherapeut allereerst een inventarisatie van de klachten en bespreekt samen met jou wat de behandelmogelijkheden zijn. Ook kan de fysiotherapeut een oefenprogramma voorstellen om de balans tussen belasting en belastbaarheid te herstellen. Tijdens de behandeling zal aandacht besteed worden aan (werk)houding, beweeglijkheid van de gewrichten en lichamelijke conditie. In onze praktijk is ruime ervaring aanwezig in de behandeling van KANS klachten. Hoewel het soms lang kan duren, is herstel van KANS over het algemeen goed mogelijk.

Ben je op zoek naar ondersteuning bij je RSI klachten? Een van de fysiotherapeuten in Zelhem of Hengelo (Gld) helpt je graag verder in de praktijk..

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.

Afspraak Maken