Wat houdt bekkenfysiotherapie in?
Bekkenfysiotherapie verschilt best wel van traditionele fysiotherapie. Het is in veel gevallen ook niet zo dat de patiënt één of twee keer per week langskomt. Zodra je de meegekregen oefeningen van de bekkenfysiotherapeut(e) goed beheerst dan kunnen er rustig een aantal weken zonder behandeling plaatsvinden.
Bij bekkenfysiotherapie is de patiënt eigenlijk zelf het meest aan het werk voor zijn of haar herstel. Bijvoorbeeld met een applicatie welke gebruikt kan worden door de patiënt wanneer hij/zij het lastig vindt om de aandacht vast te houden tijdens het oefenen. Zo wordt het gemakkelijker om de oefeningen uit te voeren wanneer je thuis oefent.
Periodiek controleert de bekkenfysiotherapeut(e) dan of de oefeningen goed worden uitgevoerd door de patiënt waardoor hij/zij weet of de juiste weg is ingeslagen en zodat de behandeling effectief verloopt. Het is voor de patiënt soms lastig om in te schatten of hij of zij de bekkenbodem op de juiste manier aanspant, de bekkenfysiotherapeut(e) kan hier goed in ondersteunen.
Wanneer er niet op de juiste manier wordt geoefend met het aanspannen van de bekkenbodemspieren dan kan het resultaat van het oefenen zelfs averechts werken waardoor de bekkenbodem nóg verder ontspant of aanspant; iets dat juist voorkomen diende te worden.
Hoe ziet het bekkenfysiotherapie behandeltraject eruit?
Het is erg afhankelijk van de precieze klachten die de patiënt heeft dat bepaald hoe een behandeltraject bij de bekkenfysiotherapeut(e) eruit ziet.
Het is in ieder geval standaard dat er een uitgebreide intake plaatsvindt tijdens de eerste behandeling waarbij er in kaart wordt gebracht wat precies de klacht is. Daarnaast geeft de bekkenfysiotherapeut(e) ook een uitleg over wat je kunt verwachten gedurende het behandeltraject.
Tijdens de tweede behandeling wordt er in de meeste gevallen het bekkenbodem onderzoek gedaan. Wegens het feit dat de bekkenbodem een spiergroep is die aan de binnenzijde van het lichaam zit, krijgt de patiënt dus meestal ook een inwendig onderzoek gericht op de bekkenbodem spieren.
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt er dan een programma opgesteld met specifieke oefeningen welke het best passen bij iemand met bepaalde klachten in het bekken. Het oefenen, en controleren door de bekkenfysiotherapeut(e) hoe er geoefend wordt, vormen daarna het uitgangspunt van de resterende behandelingen.
Daarnaast krijgt de persoon adviezen en tips om te leren hoe het bekkenbodem het best aangespannen kan worden in zijn of haar specifieke situatie. Tenslotte behoren andere aanvullende adviezen (zoals toiletadviezen), wanneer nodig, ook tot verstrekte informatie door de bekkenfysiotherapeut(e) nadat er onderzoek heeft plaatsgevonden.
Hoe lang duurt een bekkenfysiotherapie behandelcyclus?
Het bekkenbodem is een hele moeilijke spiergroep om te oefenen voor de patiënt omdat deze inwendig zit er dus niet zichtbaar is. Voornoemde betekent dan ook dat het behandelresultaat meestal wat langer duurt.
3 tot 6 maanden oefenen met de bekkenbodemspieren is vaak het minimale om concreet resultaat te zien, al kan het in sommige gevallen een stuk sneller gaan. In dit tijdsbestek is het zeker niet nodig om wekelijks bij de fysiotherapeut langs te komen. Eens per aantal weken volstaat vaak prima.
Ben je op zoek naar een bekkenfysiotherapeut(e) in Doetinchem of de wijde omgeving hiervan? Specialist Valerie helpt je graag verder aan onze praktijk.
Afspraak maken
Maak een afspraak, we helpen je graag verder.
We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.