Ambachtsweg 16, 7021 BT Zelhem

Kampstraat 2, 7255 XC Hengelo (Gld)

Home » Aandachtsgebieden » Scheenbeenklachten

Scheenbeenklachten

  • Scheenbeenklachten geeft pijn aan de voorzijde en binnenzijde van het scheenbeen
  • Deze pijn is vaak stekend van aard bij het neerzetten van de voet
  • Verminder bij scheenbeenklachten de loop- en stabelastingen en onderzoek de oorzaak van de klachten
  • Maak een afspraak bij de fysiotherapeut om je klachten te beoordelen en adviezen te geven die u kunnen helpen bij uw herstel

Deze pagina is geschreven door sportfysiotherapeut Inge Klein Koerkamp

Wat voel of merk je van scheenbeenklachten?

Vaak zijn de klachten op het scheenbeen het gevolg van shin splints, ookwel scheenbeenvlies ontsteking genoemd. Deze klachten bevinden zich meestal in het middelste en/ of onderste deel van het scheenbeen. Als je klachten alleen aan de bovenzijde van het scheenbeen zitten kan het ook een aanhechtings/peesprobleem zijn van de bovenbeenspieren. Klachten die meestal worden ervaren bij shin splints zijn stekende pijnen op de schenen bij belasten (zoals lopen/ hardlopen of springen) en drukpijn op het bot.  Peesklachten van de bovenbenen komen vaker voor na het belasten. Deze klachten zijn vaak zeurend en trekkend en zitten meestal aan de bovenkant van het scheenbeen, vlak onder de knie.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van shin splints is bijna altijd overbelasting. Deze overbelasting kan ontstaan door een grotere trainingsbelasting dan gewend (bv. vaker trainen, zwaarder trainen, meer rennen, etc.), maar ook door andere schoenen of bijvoorbeeld ander werk. Door deze overbelasting ontstaan er grotere krachten op de spieren en aanhechtingen van de onderbenen die daardoor geïrriteerd raken en jouw scheenbeenklachten kunnen geven. De kuitspieren zijn vaak de veroorzaker van jouw scheenbeenklachten. Door verkorte of gespannen kuitspieren kun je sneller last krijgen van scheenbeenklachten.

Hoe ziet het onderzoek van de fysio eruit?

Bij scheenbeenklachten is een goed onderzoek belangrijk voor een goed herstel. Omdat de klachten verschillende oorzaken kunnen hebben is het belangrijk deze goed langs te lopen. Het belangrijkse is in kaart te brengen waar jouw overbelasting vandaan kan komen. Daarna wordt er gekeken naar de bewegelijkheid van jouw enkel, knie en heup en zal gekeken worden waar jouw klachten zitten. De fysiotherapeut zal ook kijken naar de spanningen op de spieren van jouw onderbeen en bovenbeen. Wanneer je veel loopt/ sport zal de fysiotherapeut ook kijken naar uw beweegpatroon. Dit kan bijvoorbeeld op de loopband zijn.

De behandeling van scheenbeenklachten bestaat uit het behandelen van spierverkortingen, spierknopen en gewrichtsbeperkingen. Dit kan gedaan worden middels mobilisaties door de manueel therapeut, massages, dry needling of oefeningen. Bij scheenbeenklachten ontstaan door een mogelijke sportoverbelasting kun je terecht bij een sportfysiotherapeut.

Wat kan ik nu al zelf doen? 

De oorzaak van scheenbeenklachten is bijna altijd overbelasting. Het is belangrijk om zelf zo snel mogelijk aanpassingen te gaan doen in de belastingen. Dat zal met name zitten in sportbelastingen of veel loopbelastingen. Andere belastingen, zoals zwemmen is dan een goed alternatief. Vraag jezelf af waardoor uw klachten gekomen zijn. Daarnaast kun je de schenen bij veel pijnklachten koelen.

Wat kan ik verwachten de aankomende periode?

Afhankelijk van de pijnklachten en de belasting die je blijft geven op de schenen zullen de klachten verergeren of afzakken. Rust moet ten goede komen aan de klachten. Behoudt je klachten? Dan belast je teveel.

Wanneer is het verstandig om (direct) naar de fysio te gaan?

Veel mensen lopen te lang door met scheenbeenklachten, omdat het nog wel gaat. Echter hierdoor blijven de klachten ook langer in stand en duur het herstel aanzienlijk langer. Het is aan te raden zo snel mogelijk actie te ondernemen bij scheenbeenklachten en niet door de pijn heen te blijven bewegen/belasten.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.

Afspraak Maken