Wintersportblessures voorkomen
Elk jaar gaan er duizenden Nederlanders richting de sneeuw. Helaas niet zonder risico, want heel wat mensen lopen tijdens een wintersportvakantie een blessure op. Ben je al op wintersport geweest en heb je een blessure opgelopen? Dan helpt de fysiotherapeut bij Janssen van Dijke je uiteraard bij je herstel.
Gelukkig zijn veel blessures te voorkomen met een goede voorbereiding. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
- Train je lichaam voordat je op wintersport gaat! Je lichaam wordt tijdens skiën en snowboarden zwaarder belast dan normaal en je gebruikt spieren die je normaal nauwelijks gebruikt. Veel mensen zijn van de ene op de andere dag de hele dag buiten en sporten dan ongetraind uren achter elkaar. Het is verstandig om 6 weken van tevoren met gerichte oefeningen te beginnen die specifieke spiergroepen trainen. Onze fysiotherapeuten kunnen je hierbij begeleiden tijdens Fitness Training.
- Voorkom vermoeidheid! Veel mensen gaan gehaast op wintersport en rijden in één keer door, soms zelfs ’s nachts, om er zo snel mogelijk te zijn. De dag daarna staan ze vervolgens niet fit op de piste. Zorg ervoor dat je gedurende de dag genoeg rustmomenten inlast om uiteindelijk langer te kunnen genieten.
- Doe elke dag voordat je de piste opgaat een warming-up en denk ook aan de cooling down na het skiën en snowboarden. En vergeet de warming-up niet na de lunch!
- Draag altijd een helm tijdens skiën en snowboarden. Ook als je al jaren ervaring hebt. Het beschermt je tegen hoofdletsel.
- Draag altijd handschoenen tijdens skiën en snowboarden. Ook als het niet zo koud is. Ze beschermen je handen tegen snij- en schaafwonden.
- Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de tien pisteregels van de Internationale Ski Federatie (FIS). Zo voorkom je onhandige of gevaarlijke situaties op de piste. Nu hopen dat de andere pistegebruikers ook op de hoogte zijn.
- Neem ski- of snowboardles. Ook als je een ervaren skiër of snowboarder bent, is het verstandig om een lesje te nemen. Vaak leer je op deze manier ook het skigebied snel kennen.
- Doe het op dag drie wat rustiger aan! Op dag drie van de wintersport gebeuren de meeste ongelukken. Je lichaam is vermoeid en daardoor wordt de kans op blessures groter. Neem een rustdag of ga maar een paar uurtjes de piste op. Dan ben je dag daarna weer topfit.
- Bezuinig niet op materiaal! Huur of koop je materiaal, laat je dan goed voorlichten en zorg ervoor dat het goed afgesteld is op jouw voeten, gewicht, lengte en vaardigheden.
- Verdiep je in de sneeuwcondities op de pistes. De sneeuwconditie is een belangrijke factor bij het ontstaan van blessures. Wanneer er veel ijs op een piste ligt, is de kans op een blessure groter. Probeer daarom ijzige pistes te vermijden, zeker als je onervaren bent.
- Check de weersvoorspelling! Het weer in de bergen kan snel veranderen. Als je ’s morgens met een strakblauwe lucht vanuit je hotel vertrekt, kan het zijn dat je ’s middags in de sneeuw skiet. Denk dan aan warme kleding en een sneeuwbril voor goed zicht.
- Ervaar je pijn tijdens skiën of snowboarden? Dan kun je in geval van spierpijn gewoon door blijven sporten. Een sauna of een warm bad kan prettig zijn en je spieren wat ontspannen. Zit de pijn rond je knie(schijf) en wordt dit steeds heftiger? Dan is het verstandig om rust te nemen en je bovenbeen te rekken en strekken.
Wij, het team van Janssen van Dijke fysiotherapeuten, wensen je alvast een fijne en blessurevrije wintersport!