Fietsen met pijn, is dat normaal?
Fietsen kost natuurlijk altijd een bepaalde hoeveelheid energie, afhankelijk van je snelheid, ondergrond, duur en vermogen. Dit geeft vermoeidheid, maar de basis moet comfortabel en ontspannen aanvoelen. Veel mensen denken dat pijn erbij hoort, of dat het iets is waar je maar aan moet wennen. Toch zijn veel fiets gerelateerde klachten op te lossen met een betere fietspositie. Zo kun je nog beter presteren, blessures voorkomen en nog meer fietsplezier beleven.
Sander Visschers (Orthopedisch Technicus) van FitYourBike (Doetinchem) vertelt in dit artikel over veelvoorkomende fietsklachten, waar de klachten vandaan komen en hoe ze opgelost kunnen worden.
1. Rugpijn
Veel wielrenners klagen over lage rugpijn tijdens het fietsen. Een zeurende pijn welke erger wordt als je bergop fietst, een zware versnelling trapt of een stuk tegen de wind in rijdt. De oorzaken van lage rugpijn kunnen heel verschillend zijn: beenlengteverschil, bekkenscheefstand, een beperkte beweeglijkheid van de onderrug, onvoldoende core-stabiliteit of al bestaande klachten.
Daarnaast kan een onjuiste afstelling van de fiets meespelen. Met video-analyse maken we jouw houding inzichtelijk. Het belangrijkste is dat je stabiel op je zadel zit, dat het zadel dus bij je bekken past en goed is afgesteld. Daarnaast dien je in balans op je fiets zitten, het moet comfortabel aanvoelen. Ligt je zwaartepunt te ver naar voren of achteren, dan ga je meer kracht uit je rug halen in plaats vanuit je benen.
Aandachtspunten:
- Zadelhoogte en voor-achterwaartse stand (zadelterugstand)
- Hoogte van je stuur en zadel-stuur afstand
- Balans op het zadel
2. Zadelpijn
Veel mensen herkennen zadelpijn. Begin je net met fietsen, dan kan het gewenning zijn, zeker als je last hebt van irritatie achter op je zadel. Veel druk aan de voorkant, tintelingen, een doof gevoel en zelfs moeite hebben met plassen na een fietsrit. Dat zijn zaken waar je niet aan gaat wennen. Belangrijk is dat je een goed zittende wielerbroek draagt, maar vooral dat het zadel bij je past en goed is afgesteld.
Met zadeldrukmeting (middels een matje dat over je zadel gaat en meet hoe je op je zadel zit, hoe je beweegt en waar de meeste druk zit) maken we inzichtelijk of het zadel bij je past en goed is afgesteld.
Aandachtspunten:
- Type zadel en breedte
- Afstelling van zadel (hoogte en kanteling)
3. Knieklachten
Het kan voor je gevoel ineens uit het niets ontstaan: knieklachten tijdens het fietsen. Veel mountainbikers en wielrenners hebben er helaas last van. Vaak is het een sluimerend probleem dat wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld de verkeerde houding op een fiets of verkeerd afgestelde schoenplaatjes.
Op een gegeven moment uiten deze oorzaken zich in pijn in de knie. Heel vervelend! Ook kunnen knieklachten door de stand van je voeten ontstaan. Met een speciaal fietszooltje (en eventueel wigjes) wordt de voet gestabiliseerd, wat zorgt voor een betere beweging voor je knieën.
Aandachtspunten:
- Zadelhoogte en terugstand
- Afstelling schoenplaatjes
Stabiliseren voeten met behulp van zolen en eventueel wigjes
4. Pijn tussen de schouderbladen, nek, dove en tintelende handen
Herken je dat: geen gevoel meer in de handen of een stekende pijn tussen je schouderbladen. Soms helpt even wapperen met je handen, of van positie wisselen op je stuur. Maar de oplossing zit vaak in het verbeteren van je fietspositie. Ook hier is het weer belangrijk om te kijken naar de stabiliteit op je zadel en fiets.
Zit je meer in balans op je fiets, dan zit er minder spanning op je bovenrug en handen. Een stuur dat te ver weg staat, te hoog of laag, geeft extra stress. Ook een stuur dat te breed voor je is, kan voor tintelingen in je handen zorgen. Daarnaast is het belangrijk om te werken aan je core. Is je core sterker, dan zit je meer ontspannen op je fiets.
Aandachtspunten:
- Stabiliteit op je zadel
- Balans op je fiets. Staat je stuur niet te hoog/laag of te ver weg
- Breedte van je stuur, afstelling van je shifters/remmen/handvaten
5. Dove, pijnlijke voeten
Wanneer je geen gevoel meer hebt in je voeten, of je hebt veel pijn, dan kun je je krachten niet goed meer overbrengen op de pedalen. Het is belangrijk om te beginnen met passende schoenen. Dat betekend schoenen welke niet te klein/ te groot zijn en welke voldoende steun geven. Daarnaast is de plaatsing van je schoenplaatjes belangrijk.
Schoenplaatjes die te ver naar voren staan, geven extra druk op de voorvoeten. De stabiliteit en druk kan verder verbeterd worden met speciale (evt. op maat) gemaakte fietszolen en gebruik van wigjes. Met de wigjes wordt de druk op de voet verbeterd. Met voetdrukmeting (matjes die in de schoenen gaan) kunnen we laten zien hoe de krachtoverbrenging is op je pedalen en waar de meeste druk zit.
Aandachtspunten:
- Passende schoenen
- Afstelling schoenplaatjes
- Een stabiliserende fietszool en eventuele wigjes.
Meer lezen over sportblessures? Lees hier dan verder.